Luchtvoczhtigheid verhogen is kwaliteit van de kattenvacht verhogen

Katten en hun vacht voelen zich in het beste bij een luchtvochtigheid van zo’n 50-55%. Maar laten we eerlijk zijn, in de winter, met die kachels en radiatoren op volle toeren, duikt de luchtvochtigheid vaak naar beneden als een skiër op een zwarte piste. Soms tot een schamele 15-20%. Niet bepaald een spa-behandeling voor je kat, want de vacht wordt net zo statisch als een ballon die je tegen je haar wrijft. Klitten liggen dan op de loer, en voor je het weet, is je kat een wandelende klittenbol tegen het einde van de winter. Wat te doen? Nou ja, daar heb ik een paar trucjes voor.

1. Meten is weten!
Meet eerst de luchtvochtigheid in de ruimtes waar je kat veel slaapt. Dit kan met een speciale luchtvochtigheidmeter maar er zijn tegenwoordig zelfs al apps voor op je mobieltje. De luchtvochtigheid is het meest ideale tussen de 50-55%. Dit geldt voor de vacht van je kat maar ook voor je eigen ogen huid en antistatisch zijn van je haren is dit ideaal.

2. Hang waterbakjes aan de radiatoren.
Bevestig waterbakjes aan de radiatoren. Vochtarme lucht, veroorzaakt door de verwarming, wordt zo getackeld. Dit is een goedkope en effectieve oplossing. Probeer het slapen op radiatoren of in radiatormandjes te vermijden.

3. Gebruik een luchtbevochtiger.
Dit is de snelste en makkelijkste oplossing. Tegenwoordig heb je ze in allerlei designs en prijsklasses. Een luchtbevochtiger zorgt automatisch voor de juiste atmosfeer, ze zijn er zelfs met een handige timerfunctie en allerlei LED kleuren.

4. Zet extra veel en grote drinkbakken neer.
Verspreid deze zoveel mogelijk door het leefgebied van de kat heen. Je hebt zo 2 vliegen in 1 klap. Je kat vind dit geweldig en gaat daardoor mogelijk ook nog meer drinken EN de luchtvochtigheid gaat omhoog.

5. Tijdelijke oplossing met een plantenspuit.
Een slimme, zij het tijdelijke, oplossing is de plantenspuit. Even wat water vernevelen voor directe bevochtiging. Uiteraard enkel in de leefruimte vernevelen en natuurlijk NIET op de kat.

6. Koop extra niet-giftige kamerplanten.
Breng het buiten naar binnen met luchtzuiverende planten. Tropische planten verhogen niet alleen de luchtvochtigheid maar zuiveren ook de lucht.
LET OP: check altijd of de planten niet giftig zijn voor je kat!

7. Laat je natte was binnen drogen.
Geef je droger een pauze en laat je was binnenshuis drogen. Niet alleen energiezuinig maar het voegt ook vocht toe aan de lucht.

6. Zet het raam open op regenachtige dagen.
Op regenachtige dagen het raam openzetten verhoogt niet alleen de luchtvochtigheid, maar laat ook frisse lucht binnen. LET OP: Zorg bij kiepramen wel voor beveiliging zodat de kat er niet in vast kan blijven hangen.

Belangrijk: naast bovenstaande tips om de luchtvochtigheid te verhogen is dagelijkse vachtcontrole juist nu super belangrijk! Klitten zijn net als ongenode gasten; hoe eerder je ze ontdekt, hoe makkelijker je er vanaf komt.

Vermijd fleece dekens, want die maken je kat net zo statisch als een ballon aan je haar. En alsjeblieft, ga niet zelf met een schaar of tondeuse aan de slag. Dat is vragen om problemen.

Zit je kat in de klit? Geen paniek, bel je katvriendelijke trimmer. Wil je een afspraak bij mij? Neem dan nu contact op, er zijn nog een paar plekjes vrij in januari en februari.
Bel of App me via 0611492410. Een klitvrije kat is een blije kat!

Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Tiktok