De herfst is begonnen, en terwijl we al stiekem genieten van gezellige avonden bij de open haard en warme chocolademelk, is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de vachtverzorging van onze katten. Hier zijn 5 handige tips voor een Happy Flooff in de herfst:

 


Tip 1: Regelmatige inspectie

Controleer dagelijks de vacht van je kat op klitten door met je vingers door de vacht te woelen tot op de huid. Kleine klitjes kunnen voorzichtig worden uitgepluisd met de vingers of met de uiterste 2 tanden van de grove kant van een combikam. Lukt dit niet? Schakel dan een trimster in. Tijdens een Happy Flooff trimbeurt geef ik altijd gratis advies voor hoe je dit zelf kunt doen. Voor een paar euro koop je al een combikam. Deze zijn ook bij mij verkrijgbaar. Ga niet zelf aan de slag met een schaar! Als kattentrimster zie ik regelmatig flinke wonden omdat iemand met goede bedoelingen heeft geprobeerd de klit te verwijderen. Die foto’s zal ik jullie besparen.

foto: Combi-kam

Tip 2: Wekelijkse borstelbeurt

Al is de vacht in de herfst in “rust” , toch is het belangrijk om deze klitvrij te blijven houden. Zeker met de wisselende luchtvochtigheid en temperaturen van tegenwoordig. Kam de vacht 1 keer per week zachtjes door met een slickerborstel. Maak hier bij korte, zachte dansende bewegingen, dus geen lange ruwe halen. Dit helpt meteen ook om die vervelende haarballen te voorkomen. Gebruik GEEN Furminators of vachtharken. Deze beschadigen de vacht van je kat.

slicker borstels
foto: Slicker borstel

Tip 3: Maak het gezellig en warm

Katten houden van warmte, dus zorg ervoor dat ze een knusse plek hebben om te ontspannen terwijl de temperatuur daalt. Jouw schoot telt ook mee!

Als je met wat bloemen de gezelligheid naar binnen wilt halen, koop dan GEEN Lelies. Deze kunnen dodelijk zijn voor katten. Zelfs het stuifmeel al. Maar er zijn nog veel meer bloemen en planten die gevaarlijk kunnen zijn voor jouw kat. Maar niet getreurd, een beetje bloemist maakt een mooie katvriendelijke bos bloemen voor je. Mocht de bloemist niet zo goed weten welke wel of niet giftig zijn? Gebruik dan dit lijstje van 10 katvriendelijke bloemen. Hieronder zie je het resultaat van een mooie katvriendelijke bos bloemen die een collega van mij speciaal heeft laten samenstellen op basis van deze lijst en de beschikbaarheid. De kleuren kunnen uiteraard naar smaak worden ingevuld. Super mooi toch?

10X VEILIGE BLOEMEN VOOR KATTENLIEFHEBBERS:
 1. Gerbera
  Prachtige bloem, goed te combineren en heeft geen blad. Daarnaast is het niet erg als je kat er per ongeluk een hapje uit neemt.
 2. Roos
 3. Leeuwenbek
 4. Asters
 5. Dille
 6. Freesia
 7. Lisianthus
 8. Waxflower
 9. Zonnebloem
 10. Limonium

Bron: Katten vs. planten / losse bloemen welke zijn giftig en welke niet?


foto: katvriendelijke bos bloemen door Wendy Fuldner

Tip 4: Controleer op teken en vlooien

Het risico op teken en vlooien verdwijnt niet met het einde van de zomer. Blijf je kat controleren en beschermen!
Ook binnen-katten lopen kans op een vlooienbesmetting omdat de eitjes ook aan jouw schoenen kunnen blijven zitten.
Let bij het kopen van de bestrijdingsmiddelen goed op de dosering per kg. kat. Veel pipetjes zijn niet geschikt voor bijvoorbeeld katten van meer dan 8kg. Heb je flinke Maine Coon van 11 kg. zoals ik? Weet je niet zeker welke middelen je het beste kunt kiezen? Vraag dan om advies bij de dierenwinkel of dierenarts of stuur mij een berichtje.

Tip 5: maak de vacht van je kat “winterklaar”

Veel katten hebben de neiging om in de winter snel in de klit te raken. Daarom is het aan te raden om vóór de wintermaanden een bezoek te brengen aan een professionele kattentrimmer. Dit helpt om eventuele erge klitten en viltvorming te voorkomen, zodat je kat comfortabel en ‘winterklaar’ is.

Houd je kat deze herfst gezond en gelukkig! 🧡

Heb je nog andere tips die je wilt delen of specifieke vragen over de verzorging van je kat in de herfst? Laat het me weten in de comments! 🍁🍃

Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Tiktok