Blog: Ontdek hoe uniek jou kat is: Happy Flooff onthult 25 interessante feitjes over katten die je waarschijnlijk nog niet allemaal wist

 

 

Let op! Lees hier hoe je je Flooff kunt beschermen tegen giftige gevaren in huis!

Als kattentrimster en catlover is het mijn missie om ervoor te zorgen dat katten veilig en gelukkig kunnen leven. Helaas zijn er in en rondom ons huis enkele verraderlijke gevaren die onze Flooffs kunnen schaden. In deze blog wil ik je informeren over enkele van deze giftige stoffen, zodat je jouw huis katvriendelijk kunt maken en ongelukken kunt voorkomen.

Ontdek in onze blog hoe je je Flooff kunt beschermen tegen giftige gevaren in huis! Leer over giftige kamerplanten, chocolade, medicijnen, schoonmaakmiddelen en meer. Wees voorbereid en bescherm je geliefde kat tegen ongelukken.

🌿 Kamerplanten en bloemen:
Sommige kamerplanten kunnen giftig zijn voor katten. Denk aan lelies, die ernstige nierproblemen kunnen veroorzaken, of philodendrons, die irritatie van de mond en maag kunnen veroorzaken. Zorg ervoor dat je huisplanten en bloemen kiest die veilig zijn voor katten, zoals de niet-giftige rozen, spinnenplant, kattengras of de kattenvriendelijke Catnip. Let ook op met knollen zoals uien, knoflook (inclusief anti-vlooienproducten met knoflook). Ook deze zijn giftig al laten de meeste katten dit links liggen, zorg er toch voor dat ze er niet bij kunnen. Wil je precies weten welke planten wel of niet giftig zijn, kijk dan hier.

 

🍫 Chocolade:
Het zal je misschien verbazen, maar chocolade is giftig voor katten vanwege de aanwezigheid van theobromine. De ellende is dat veel katten chocolade dus wel lekker vinden. Zeker de gevulde varianten. Maar zelfs kleine hoeveelheden kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals braken, diarree, een hoge hartslag en in extreme gevallen zelfs de dood. Houd chocolade dus altijd buiten het bereik van je nieuwsgierige kat.

unieke cat print

💊 Medicijnen:
Veel huishoudelijke medicijnen, zoals paracetamol en ibuprofen, zijn uiterst giftig voor katten. Zelfs een kleine dosis kan leiden tot levensbedreigende gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat medicijnen veilig zijn opgeborgen en dat je kat er niet bij kan komen. Als je kat per ongeluk een van deze medicijnen binnenkrijgt, is het van cruciaal belang om onmiddellijk naar de dierenarts te gaan en indien mogelijk de bijsluiter mee te nemen.

unieke cat print

🧴 Schoonmaakmiddelen en chemische producten:
Schoonmaakmiddelen bevatten vaak agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor katten als ze ermee in aanraking komen of ze per ongeluk inslikken. Berg schoonmaakmiddelen altijd op in afgesloten kasten en zorg ervoor dat je ze grondig wegspoelt na gebruik. Gebruik ook NOOIT Dettol in een huishouden met katten! Gebruik liever natuurlijke producten zoals een biologische allesreiniger. Zorg ook dat andere chemische producten zoals antivries, olie en benzine buiten het bereik van de katten wordt gehouden. Ook hiervoor geldt, raadpleeg een dierenarts als je Flooff in aanraking is geweest met een van deze producten.

Ogen van de kat spreken boekdelen

🐶 Vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen voor honden:
Het gebruik van vlooienmiddelen voor honden bij katten is zeer gevaarlijk. Er zijn niet voor niets speciale vlooien- en tekenbestrijdingsmiddelen voor katten. Er zijn helaas mensen die denken dat vlooienbestrijdingsmiddelen voor honden ook wel op een kat gebruikt kunnen worden. Ook grote katten zoals Maine Coons kunnen hier niet tegen. Ook de Pyrethroïden die in omgevingssprays zitten voor de vlo-teek combinatie bij honden zijn giftig voor katten. Zelfs intensief contact met een recent behandelde hond kan gevaarlijk zijn.

Kat zwemt

Als je kat toch een van deze giftige stoffen binnenkrijgt, probeer hem dan zo snel mogelijk te wassen met water en zeep en raadpleeg direct een dierenarts. Vaak kan een vergiftiging ernstig zijn, maar kan de kat nog worden gered als er snel wordt gehandeld. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele giftige gevaren die in huis kunnen liggen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van deze risico’s en maatregelen te nemen om je huis veilig te maken voor je kat.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je meer tips over kattengezondheid? Neem dan gerust contact met mij op. Samen zorgen we ervoor dat onze geliefde katten veilig en gezond blijven! 🐾

Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Tiktok