Blog: Ontdek hoe uniek jou kat is: Happy Flooff onthult 25 interessante feitjes over katten die je waarschijnlijk nog niet allemaal wist

 

 

Ben je klaar om de mysterieuze wereld van je harige metgezel te ontrafelen?

Happy Flooff deelt 25 verbazingwekkende feiten over katten die je waarschijnlijk nog niet wist!

1. Katten als genezers
Wist je dat katten niet alleen schattige knuffelmaatjes zijn, maar ook geweldige genezers? Het rustgevende spinnen van een kat heeft een helende werking. Het specifieke frequentiebereik van het kattengespin tussen 25 en 150 Hertz, stimuleert niet alleen hun eigen herstel, maar kan ook helpen bij het voorkomen van stress en zelfs hartaanvallen en beroertes bij mensen.

Bovendien is dit de frequentie waarbij spieren en botten het best groeien en zichzelf herstellen! Dus, als je kat naast je komt liggen en begint te spinnen, is dat niet alleen een knuffelmoment, het is een gratis sessie van ‘kattentherapie’ waar zelfs je hart blij van wordt! Dit is de reden waarom katten zelf ook vaak spinnen wanneer ze ziek of gewond zijn of bij je kruipen als je ziek bent.

2. Unieke poot- en neusafdrukken
Elke kattenpoot heeft een uniek patroon, vergelijkbaar met een menselijke vingerafdruk. Geen twee zijn hetzelfde! Dat geldt ook voor hun neusje. Elke kat heeft een unieke neusafdruk, vergelijkbaar met de menselijke vingerafdruk. Als er een scanner voor bestond was chippen wellicht niet meer nodig?

unieke cat print

3. Sweet dreams
Onderzoek toont aan dat katten verschillende slaapfasen hebben, waaronder REM, wat suggereert dat ze kunnen dromen zoals mensen dat doen. Waar ze precies over dromen blijft een mysterie.

unieke cat print

4. Taal der Liefde
Katten knipperen vaak langzaam met hun ogen naar hun eigenaars. Dit wordt beschouwd als een teken van liefde en vertrouwen. Als je kat je aankijkt, knipper dan eens langzaam terug, zo weet je flooff dat het wederzijds is.

Ogen van de kat spreken boekdelen

5. Onderwater Avonturiers
In tegenstelling tot de meeste katten, houden sommigen van zwemmen. De Turkse Van bijvoorbeeld, staat bekend om zijn liefde voor water. Ook veel MaineCoons spelen graag met water of zwemmen. Onze MaineCoons hebben het voor elkaar gekregen onze ‘Heilige’ Birmaan te inspireren om met water te spelen. Ons parket zal dit nooit vergeten! Een drinkfontein moeten we echt op een dienblad met opstaande randen zetten om het parket van de ondergang te redden.

Kat zwemt

6. Geheugenkampioenen
Katten hebben een uitstekend geheugen en kunnen zich specifieke gebeurtenissen herinneren, zowel positief als negatief.

Kat studeert

7. Echolocatie; de TomTom van de kat
Katten gebruiken een soort van echolocatie om te navigeren. Ze maken zachte geluiden die weerkaatsen op objecten, waardoor ze een mentale kaart van hun omgeving kunnen maken. Vaak vinden katten daarmee de weg makkelijk terug naar huis. Ook als ze kilometers verderop zijn.

Kat studeert

8. Prrr…Krrr…Miauw!
Katten kunnen meer dan 100 verschillende geluiden maken, terwijl honden er slechts ongeveer 10 kunnen produceren. Dit gaat van spinnen, grommen, tjirpen tot blazen, huilen en het typische miauwen. Het typische miauwen doen katten echter alleen naar de moederpoes als kitten en naar ons als mensen. Volwassen katten miauwen niet naar elkaar om te communiceren. Dit doen ze op andere manieren.

miauw

9. Taal der staarten
Een kwispelende staart betekent niet altijd dat een kat blij is; het kan ook irritatie of stress aangeven. Een trillende staart kan opwinding of irritatie kan aangeven. Een kat die zijn staart recht omhoog houdt, geeft aan dat hij je als vriend beschouwt. Een gekrulde staartpunt is als een glimlach op hun gezicht!

miauw

10. Katten zijn Ninja’s
Sommige katten kunnen tot vijf keer hun eigen hoogte springen in één sprong. Katten hebben een flexibele wervelkolom, waardoor ze zichzelf in ongelofelijke bochten kunnen wringen.

miauw

11. Nightvision 2.0
Katten hebben een reflecterende laag achter hun netvlies, bekend als de tapetum lucidum, die hun zicht verbetert bij weinig licht. In het wild gebruiken ze dit om te kunnen jagen in het donker. Met hun ‘Nightvision 2.0’ kunnen katten de duisternis doorklieven als ware superhelden van de nacht!

miauw

12. Warme neus, koele oren
Een gezonde kat heeft een warme (licht vochtige) neus en koele oren.

miauw

13. Geen ‘zoetekauwen’ of vegetariërs
Katten missen smaakreceptoren voor zoetigheid en hebben dus geen interesse in suikerhoudende voedingsmiddelen. Dit is maar goed ook want katten kunnen teveel koolhydraten niet goed verteren. Katten zijn obligate carnivoren, wat betekent dat ze voornamelijk vleeseters zijn. Het ideale kattenvoer moet hoogwaardige eiwitten bevatten, afkomstig van dierlijke bronnen zoals kip, rundvlees of vis.

miauw

14. Oogkleur Verandert
Kittens worden vaak geboren met blauwe ogen, maar hun definitieve kleur ontwikkelt zich naarmate ze ouder worden.

miauw

15. Geen ‘Kattenbakstress’ A.U.B.
Katten houden niet van hun voedsel- en waterbakjes dicht bij hun kattenbak. Ze geven de voorkeur aan aparte gebieden. Het is nog beter om ook de drinkplaats apart te houden van de voerplaats.

Houd voor het aantal kattenbakken in huis de volgende regel aan: minimaal 1 kattenbak per kat (beter nog +1 extra) en zet deze zo ver mogelijk uit elkaar. Verspreid ze door het gehele huis/het territorium van de kat. Maak ze minimaal 1 keer per dag schoon. Zelf doe ik de bakken 2 keer per dag in de ochtend en avond.

miauw

16. De ‘vacht’ als identiteit
Katten identificeren elkaar niet alleen door geur, maar ook door de unieke patronen op hun vacht. Nog een goede reden om zoveel mogelijk vacht te laten staan als trimmer.

miauw

17. Het concept “schuldgevoel” of “gestraft worden” kent een kat niet. Het straffen van een kat heeft dus geen zin.
Katten hebben geen ingebouwd concept van “schuldgevoel” of het begrip “gestraft worden”. In tegenstelling tot sommige honden lijken katten niet te begrijpen dat bepaald gedrag verband houdt met negatieve consequenties. Als een kat bijvoorbeeld iets “verkeerds” doet, zal hij niet automatisch een schuldig of gestraft gedrag vertonen, zoals bij sommige honden het geval kan zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat katten hun gedrag niet interpreteren op dezelfde manier als mensen of zelfs andere huisdieren. Over het algemeen is het begrijpen van katten en het gebruik van positieve versterking veel effectiever in het bevorderen van gewenst gedrag en het behouden van een positieve relatie met je kat.

miauw

18. Lapjeskatten met drie kleuren zijn bijna altijd vrouwtjes en volledig rode katten zijn heel vaak mannetjes.
Dit fenomeen heeft te maken met de manier waarop genen voor vachtkleur worden doorgegeven.

miauw

19. De oudste (geregistreerde) kat tot nu toe werd 38 jaar en 3 dagen oud.
Ze was een rood witte huiskat en heette “Creme Puff” en kwam uit Texas. Ze overleed op 6 augustus 2005 en haalde daarmee het Guiness Book of Records. Dit is extreem. In totaal zou de kat omgerekend ongeveer 168 mensenjaren oud zijn.

miauw

20. Katten zijn controle freaks.
Katten hebben een natuurlijke neiging tot controle. Ze gedijen op routine, territorium en onafhankelijkheid. Het bieden van stabiliteit en respect voor hun behoefte aan voorspelbaarheid draagt bij aan het welzijn van de kat. Vakanties, verhuizingen of nieuwe gezinsleden kunnen langdurig stressvol zijn voor een kat.

Het is belangrijk om je dit goed te realiseren en hier kun je zelf ook maatregelen voor nemen. Dus als je kat een beetje neurotisch lijkt, bedenk dan dat het gewoon een controlefreak is met een zachtere kant voor kattensnoepjes.

miauw

21. Katten delen 95.6% van hun DNA met tijgers
Wist je dat onze snoezige huiskatten een opvallende connectie hebben met hun majestueuze wilde neven? Ze delen namelijk maar liefst 95.6% van hun DNA met tijgers! Dit fascinerende feitje werpt een nieuw licht op de wilde kracht en gratie die schuilgaat achter de kalme blik van onze knuffelbare flooffs.

Deze genetische overeenkomst verklaart de gemeenschappelijke trekjes, zoals het sluipende gedrag, de speelsheid en die typerende katachtige gratie. Dus de volgende keer dat je kat op je schoot springt, herinner jezelf eraan dat je eigenlijk een wilde tijger temt. Met liefde natuurlijk!

miauw

22. Katers zijn vaker links en poezen rechts
Katten zijn niet alleen meesters in het veroveren van je hart, maar ook in het beheersen van linkse en rechtse pootpolitiek. Wist je dat katers en poezen niet alleen verschillen in geslacht, maar ook in hun pootvoorkeur? Het blijkt dat katers vaak linkshandig zijn, terwijl poezen vaker rechtspotig zijn. Deze eigenaardige ontdekking voegt een extra laagje toe aan het unieke karakter van onze geliefde harige vrienden

miauw

23. Flehmen response
Is jouw kat ooit betrapt op een gezichtsuitdrukking alsof hij net iets verschrikkelijks heeft geroken? Dat kan zomaar de Flehmen Response zijn, oftewel de “Flehmen Grimace” of “Flehmen Reactie.” Het is eigenlijk een soort kattentaal voor “Eww, wat is dat voor geur?” Katten gebruiken deze gracieuze gelaatsuitdrukking om bepaalde geuren te verwerken.

Alsof dat nog niet interessant genoeg is, gebruiken katten dit bijzondere gezicht ook als communicatiemiddel. Ze verspreiden feromonen, chemische boodschappers, om met andere katten te praten. Dit vertelt hen alles over territoriumgrenzen, hun zin in romantiek, en wie hun vrienden of vijanden zijn. Dus, als je ooit een kopje van een kat krijgt, feliciteer jezelf dan – je bent officieel gemarkeerd als ‘van hen’.

miauw

24. Maar liefst 65-85% van alle witte katten met twee blauwe ogen zijn doof.
Heb je ooit gehoord van het kleurrijke leven van witte katten met twee blauwe ogen? Nou, het blijkt dat tussen de 65-85% van deze schattige pluizenbollen doof is. Ja, je leest het goed, ze horen niet dat jij ze de liefde verklaart. Maar maak je geen zorgen, ze compenseren dat gebrek aan gehoor met extra dosissen schattigheid en charme.

Dus, als je een doof wit katje hebt, wees gerust, ze luisteren gewoon naar een ander soort melodie – eentje van pootjes op de vloer en zachte miauwtjes.

miauw

25. Siamezen kunnen van kleur veranderen afhankelijk van hun lichaamstemperatuur
Wist je dat Siamezen als witte pluizenbolletjes ter wereld komen? Maar wacht, het wordt beter! Na de vijfde dag besluiten ze dat het tijd is om hun ware kleuren te onthullen. Hun vacht wordt dan een waar kleurenspektakel, een soort kattenachtig vuurwerk genaamd “points”. Dit betekent dat de koudste plekken – je weet wel, de kop, staart, oren en poten – een kleurtje krijgen, terwijl de warmere plekken meestal lekker wit blijven.

Dus eigenlijk is de Siamees een soort van kattenkunstenaar, met een kleurenpalet dat verandert met hun temperatuur! En let op, buitenlevende Siamezen zijn de rebels van de kleurenmix omdat ze altijd een tikkeltje donkerder zijn dan hun binnen levende soortgenoten.

miauw

Heb jij ook zo genoten van deze kattenfeiten? Laat me weten welk feitje jou het meest verbaasde, of deel jouw eigen bijzondere kattenervaringen in de reacties hieronder! We zijn ook altijd hier voor een gezellige kattenbabbel, dus aarzel niet om me een berichtje te sturen als je meer wilt weten of als je zelf een leuke weetje hebt!

Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Tiktok