Kattenhaar verwijderen van je kleren

De lente is begonnen! Zit jij ook met je handen in het (katten) haar?

Het is vandaag 20 maart, de lente is begonnen, heerlijk! Het seizoen van bloeiende bloemen, tjilpende vogels, en ruiperiode van katten! Naarmate de dagen langer worden en het weer warmer, beginnen onze flooffs hun winterjassen te verliezen ter voorbereiding op een lichtere, luchtigere zomerlook. Normaliter start de ruiperiode in april maar tegenwoordig begint het door de hogere temperaturen al in maart. En dat begint iedereen met een kat nu te merken. Katten eigenaren zitten soms letterlijk en figuurlijk met hun handen in het (katten)haar. Maar vrees niet, lieve catlovers! Ik heb wat slimme tips voor je om de ruiperiode als een pro te doorstaan.

De Ruiperiode van je Flooff

Voordat we ingaan op de tips, laten we eens kijken waar de ruiperiode eigenlijk voor dient. Tijdens de lente nemen katten afscheid van hun dikke, versleten winter vacht, om plaats te maken voor een slanker zomerensemble. Tijden april en mei ruien de meeste katten het hevigste. Hoewel langharige katten een dramatische transformatie lijken te ondergaan, verliezen ook kortharige rassen zoals de Europese korthaar (ook wel huis, tuin en keukenkat genoemd) Siamezen en Oosterse kortharen enorm veel flooff, zij het voor een kortere periode.

Wat te doen tijdens de Ruiperiode? Tips en routines

1: Acceptatie:
Accepteer dat je kat in de ruiperiode verhaart. Dat is de natuur en dit heeft een functie. Geloof niet in de fabels die sommige fokkers verkopen door te zeggen dat bepaalde rassen niet of nauwelijks verharen. Elke kat verhaart en komt in de rui. Zelfs een Sphinx op zijn manier. Hoewel Sphynx katten bekend staan om hun gebrek aan haar, hebben ze nog steeds extra huidschilfers, wat betekent dat ze wel degelijk in de rui komen. Dus ook een Sphinx heeft dan extra verzorging nodig. Alleen heb je dan geen haar maar huidschilfers op de bank. Als kattentrimster en met 4 Flooffs in huis zit ik altijd onder het haar maar ik zeg altijd: “Cat hair is my glitter”.

2: Ontwollen, plukken of kaalscheren is NIET de oplossing
Bij Happy Flooff begrijpen we maar al te goed hoe belangrijk de vacht van een kat is. Het is niet zomaar wat haar, nee, het heeft een belangrijke functie. De onderwol en de dekharen zijn er niet alleen voor de show. Ze beschermen de tere huid van je kat tegen allerlei gevaren van buitenaf zoals beschadigingen en UV-straling. Bovendien houden ze je kat lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer. En laten we niet vergeten dat ze ervoor zorgen dat de huid goed gevoed blijft. Kortom, de vacht van je kat is een serieuze zaak en daarom is het belangrijk om deze haren niet zomaar uit te trekken of zonder goede reden af te scheren.

3: Gebruik vachtvriendelijke materialen:
Er is helaas geen magische kam of borstel die voorkomt dat je Flooff geen haren meer verliest. Maar let op: je kunt het wel erger maken. Hoewel het misschien een snelle oplossing lijkt, kunnen tools zoals wolharken, FURminators of rubberen borstels meer kwaad dan goed doen. Deze gereedschappen kunnen de delicate balans van de vacht van je kat beschadigen, wat leidt tot permanente verhaarproblemen. Kies in plaats daarvan voor zachtere verzorgingsmethoden. Ik adviseer altijd al om vachtvriendelijke materialen te gebruiken maar in deze periode is dit extra belangrijk. Verkeerde materialen zoals wolharken en furminators, beschadigen niet alleen de vacht maar kunnen ook heel pijnlijk zijn voor de kat. Zelf adviseer ik het gebruik van een slickerborstel en een combikam.

vachtvriendelijke borstels
vachtvriendelijke combikam

4.Vermijd overmatig kammen:
Dit is misschien wel de belangrijkste tip! Want dit gaat vaak mis door onwetendheid. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, helpt het niet om als een bezetene te gaan kammen of te gaan ontwollen. Daarnaast versnelt overmatig kammen de ruiperiode ook helemaal niet. Sterker nog het kan het proces vertragen en dus de periode dat je kat verhaart, verlengen.

5. Dagelijkse controle:
Maak er een gewoonte van om je kat regelmatig zachtjes te controleren op knopen of klitten. Vroegtijdige detectie kan jou en je kat later veel moeite besparen. Voel met je vingers tot op de huid van je kat en kijk of je knoopjes tegenkomt.

6. Voorzichtig ontwarren:
Als je klitten tegenkomt, weersta dan de drang om eraan te trekken. In plaats daarvan kun je ze voorzichtig uit elkaar pluizen met je vingers, te beginnen bij de huid. Voor iets grotere klitten kun je overwegen de bovenste twee punten van de grove kant van een combikam te gebruiken om haarbeschadiging te minimaliseren. Krijg je ze er niet uit? Schakel dan een kat- en vachtvriendelijke kattentrimmer in. Ga a.u.b. niet zelf aan de haal met een schaar of tondeuse.

7. Zorg voor voldoende hydratatie en gezonde voeding:
Geef je kat toegang tot meerdere locaties in huis met bakken vers water om uitdroging te voorkomen, vooral als hij meer haar verliest dan normaal. Kies voeding die rijk is aan essentiële voedingsstoffen, zoals omega 3 en 6 vetzuren, om de gezondheid van de vacht te ondersteunen tijdens het verharen. Kies voor vers/nat voer in plaats van brokken.

8. Verrijk de omgeving en vermijd stress:
Natuurlijk probeer je stress ten aller tijde te vermijden maar in deze periode gaat je kat nog meer verharen als gevolg van stress. Vaak zien we dit rond de meivakantie. Een vakantie betekent hoe dan ook wat extra stress voor de kat. Bied je kat extra speelgoed en verrijkingsactiviteiten zoals extra knuffel en speelsessies aan om stress tijdens de ruiperiode te verminderen. Laat je flooff bij voorkeur aan huis verzorgen als je er niet bent zodat hij is zijn vertrouwde plekje kan blijven.

speelhengel kat

9. Vermijd (overmatig) wassen:
Hoewel een bad misschien de oplossing lijkt, kan te veel wassen de vacht van je kat van essentiële oliën ontdoen, wat leidt tot droogheid en irritatie. Daarnaast veroorzaakt het bij heel veel katten extra stress wat weer leid tot….je raad het al, extra haarverlies. Zelf was ik mijn katten nagenoeg nooit. Ik gebruik liever een speciale droogshampoo die de huid hydrateert, vervuiling verwijdert en de vacht opfrist. Is het echt heel erg hard nodig, door vervuiling? Houd je dan aan incidentele baden en gebruik altijd katvriendelijke producten.

10. Tools om haren te verwijderen van jezelf en je meubels:
“Maar hoe krijg ik al die flooff dan van mij en mijn meubels af?” hoor ik je denken. Nou er zijn veel opties. Van plakrollers tot speciale stofzuigers voor huisdierenhaar. Hieronder zie je twee voorbeelden van tools die ik zelf heel fijn vind. Ik heb daarnaast ook een stofzuiger speciaal voor het opzuigen van huisdierenharen. Sommige mensen zweren bij van die rubberen handschoenen met nopjes voor de bank of maken een spons of natuurzeem nat om haren te verwijderen van meubels.

Mijn favoriete kattenhaar verwijderaars

Dus, lieve catlovers, laten we samen deze ruiperiode trotseren en ervoor zorgen dat je flooff zich comfortabel en gelukkig voelt. Onthoud, een beetje extra aandacht en liefdevolle zorg kunnen een wereld van verschil maken voor je kat en de vriendschap die je met je flooff deelt. Heb je nog vragen of wil je meer advies over hoe je het beste voor je kat kunt zorgen tijdens de ruiperiode? Aarzel dan niet om me te bellen of te appen via 0611492410

Liefs Steffie van Happy Flooff

 

Instagram
WhatsApp
FbMessenger
Tiktok